Voor- en nadelen van de aankoop van een vakantiewoning
Is investeren in een vakantie-/recreatiewoning slim?
Dit is de meest belangrijkste vraag voordat u besluit om over te gaan tot de aankoop van een vakantiewoning. Het antwoord op deze vraag proberen we in dit artikel te geven. Dit doen we door zowel de voordelen maar ook de nadelen van de aanschaf van een recreatiewoning te benoemen.
De voordelen van een belegging in een vakantiewoning:
√ Financieel rendement
De belangrijkste reden voor de aanschaf van recreatiewoning is meestal het financiële rendement. Beleggen doet je immers om een mooi rendement te behalen op uw investering. Investeren in een vakantiehuis op een park, zoals Landal GreenParks of Roompot, kan winstgevend zijn. Rendementen van 3-5% per jaar zijn mogelijk maar dan is het wel belangrijk dat je investeert in een kwalitatief goede woning, op een gezond en veel bezocht vakantiepark.
√ Geen omkijken naar verhuurproces
De meeste recreatiewoningen die voor het financiële rendement worden aangekocht staan op een park van één van de grotere verhuurorganisaties zoals Roompot, Landal GreenParks, EuroParcs of Topparken. Het voordeel hiervan is dat de verhuur volledig voor je wordt verzorgd, van het boekingsproces tot de klant-incheck en de schoonmaak achteraf. De financiële afwikkeling wordt ook volledig verzorgd en je krijgt maandelijks een afrekening van de verhuuropbrengsten. Het beheer van uw vakantiehuis wordt dus grotendeels uit handen genomen, waardoor u hier geen tijd en moeite aan hoeft te besteden. Uiteraard heeft deze service wel een prijskaartje, die bij sommige verhuurorganisaties behoorlijk op kan lopen, dit heeft dus ook invloed op het uiteindelijke rendement.
√ Zelf genieten van je recreatiewoning
Een ander voordeel is natuurlijk het feit dat je ook zelf kunt genieten van jouw recreatiewoning. Het idee om een eigen plekje te hebben, vaak midden in de natuur, om even helemaal tot rust te komen tijdens is erg verleidelijk. Bij de meeste verhuurorganisaties is een combinatie van commerciële verhuur en eigen gebruik mogelijk. Hierdoor kunt u ook zelf optimaal genieten van uw investering. Op het moment dat je zelf gebruik maakt van je recreatiewoning behaal je uiteraard ook geen verhuuromzet. Dus eigen gebruik in met name de zomerperiode, waar de verhuurprijzen hoog zijn, kan een behoorlijke invloed op je rendement hebben.
De nadelen van een belegging in een vakantiewoning:
Naast de genoemde voordelen zijn er ook zeker nadelen aan de aankoop van een recreatiewoning. Het is belangrijk een om goede afweging te maken tussen zowel de voordelen als de nadelen.
− Onzekere huuropbrengsten
De werkelijke huuropbrengsten kunnen in de praktijk (sterk) afwijken van huidige of geprognotiseerde opbrengsten:
- Geprognotiseerde opbrengsten, bij nieuwbouw worden vaak rooskleurige opbrengsten beschreven. Dit zijn echter meestal aannames vanuit de verkoper van de woning, die als doel heeft om een woning te kopen. Er worden meestal geen garanties gegeven op deze opbrengsten
- Gegarandeerd rendement, verschillende aanbieders van recreatiewoningen bieden een gegarandeerd rendement voor een aantal jaar. Hierdoor heb je voor de 1e jaren zekerheid over de opbrengsten, echter na afloop van de periode zijn de opbrengsten onzeker en tevens is het bij de dit soort aanbiedingen goed te kijken naar het soort woning en de te verwachte verkoopprijs van de woning. Dit kan namelijk een behoorlijke negatieve invloed hebben op je totale rendement over een langere termijn.
- Huidige huuropbrengsten, de huidige huuropbrengsten kunnen zeer mooi zijn. Kijk echter goed hoe consistent zijn over de afgelopen jaren, welke veranderingen er aan kunnen komen (verhoging parkbijdrage, extra investeringen, aflopend contract met verhuurorganisatie, etc) die een behoorlijke invloed op de toekomstige opbrengsten kunnen hebben.
− Onderhoud van de recreatiewoning
Bezoekers van recreatieparken worden steeds veeleisender, ze verwachten steeds meer luxe en faciliteiten. Dit betekent dat er steeds vaker upgrades aan de inrichting van de woning uitgevoerd dienen te worden om te zorgen dat er voldoende bezoekers blijven komen. Je kunt er tegenwoordig van uitgaan dat er iedere 7-10 jaar uitgebreide interieur upgrades gedaan dienen te worden.
− Waarde van de recreatiewoning
De huizenprijzen, ook die van recreatiewoningen, zijn de laatste jaren flink gestegen en behoorlijk hoog. Bij de aanschaf van woning is het echter wel belangrijk om er rekening mee te houden wat de verkoopprijs is over bijvoorbeeld 10 jaar en of je de woning dan ook nog makkelijk kan verkopen!
Op website zoals Marktplaats en Vakantiewoning.nl is het aanbod van recreatiewoningen erg groot en sommige woningen staan erg lang te koop. Het werkelijke rendement dat je behaalt op je investering is vaak voor een groot deel afhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs van je woning!
De waarde van een recreatiewoning is afhankelijk van een aantal factoren:
- De staat en ouderdom van de woning, luxe en jonge woning hebben over het algemeen een hogere waarde en zijn ook makkelijker verkoopbaar. Matig onderhouden woningen op minder-courante parken staan vaak lang te koop en worden soms tegen lagere prijzen verkocht dan de oorspronkelijke aanschafwaarde!
- Type woning, het soort woning (b.v. vrijstaand, gelijkvloers) en de levensduur van de gebruikte materialen (b.v. prefab, stenen, natuurlijke materialen) is zeer relevant voor de verkoopwaarde van een recreatiewoning
- De locatie, wanneer de vakantiewoning in een populair vakantiegebied (bv Zeeland) ligt of op een luxe park ligt (bv Hof van Saksen), zal de verkoopprijs vaak hoger liggen dan in een minder courante locatie of vakantiepark. Het is belangrijk om rekening mee te houden bij de aankoop van een recreatiewoning
- Concurrentie, wanneer er zich veel concurrentie, veel verschillende parken, in het gebied bevindt zal dit ten nadele zijn van het rendement en daarmee dus ook op de verkoopprijs van jouw woning.